Kehrens en Snoeks Advocaten en Mediators

BLOG

Ik ga op vakantie en neem mee ...

Nog een paar weken en dan breekt de welverdiende zomervakantie weer aan. Zeker na een jaar waarin de scheiding centraal stond, ben je daar echt aan toe. De koffer wordt gevuld met strandkleding en zonnebrandcrème en het zorgeloos genieten kan beginnen. Althans, als je niet met de kinderen uit de rij bij de marechaussee wordt gepikt.

Toestemming nodig!

Ouders met gezamenlijk gezag dienen elkaar toestemming te geven om met de kinderen naar het buitenland te reizen. Dat je met de andere ouder afspraken hebt gemaakt over de verdeling van de zorg voor de kinderen tijdens de vakantie, betekent nog niet dat je van de andere ouder toestemming hebt om naar het buitenland te reizen. Alleen als je zelf alleen het gezag hebt over je kind, heb je geen toestemming nodig van de ouder zonder gezag.

De laatste jaren is de marechaussee extra alert op het reizen van één ouder met een of meerdere kinderen. De marechaussee streeft ernaar kinderontvoering te voorkomen. Het controleren van de vereiste toestemming van de andere ouder, zal wegens de grote aantallen reizigers niet één op één kunnen plaatsvinden. Mogelijk dat aan een ouder die niet dezelfde achternaam draagt als de kinderen eerder gevraagd zal worden of deze de toestemming van de andere ouder heeft om naar het buitenland te reizen.

Zorg ervoor dat de andere ouder expliciet schriftelijk toestemming geeft voor de reis. Via de website: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland kun je een formulier downloaden.

Geen toestemming?

Ingeval de andere gezaghebbende ouder geen toestemming verleent voor de reis, kun je via tussenkomst van een mediator of een advocaat proberen alsnog de toestemming vrijwillig van de ander te krijgen.

Laatste redmiddel is het indienen van een verzoek bij de rechtbank waarin de rechter wordt gevraagd vervangende toestemming te verlenen voor de reis. Dit kan zelfs via een kort geding procedure. Omdat een procedure enkele weken in beslag neemt, doe je er verstandig aan tijdig je ex-partner om toestemming te vragen, zodat er voor vertrek voldoende tijd is, om alsnog al dan niet met tussenkomt van de rechtbank, toestemming te verkrijgen.

Belangenafweging

De rechtbank zal een afweging maken. Wat is de reden van de ouder om de toestemming te weigeren ten opzichte van de wens van de ouder om met de kinderen naar het buitenland te reizen? Dit is maatwerk. Algemene lijn in de uitspraken is wel dat een boze ex-partner die de andere ouder de reis met de kinderen niet gunt, geen medestander vindt in de rechter. Toestemming door de rechtbank wordt geweigerd in het geval de reis niet in het belang van de kinderen wordt geacht.

Heb je vragen over dit onderwerp, of heb je hulp nodig, neem dan contact met ons op.

Tot slot: vergeet het toestemmingsformulier of de uitspraak van de rechtbank niet mee te nemen op reis. Fijne vakantie!

Echtscheiding Eindhoven - Echtscheiding Best - Echtscheiding Boxtel - Echtscheiding Sint-Oedenrode - Mediator echtscheiding Eindhoven
Mediator echtscheiding Best - Mediator echtscheiding Boxtel - Mediator echtscheiding Sint-Oedenrode - Arbeidsrecht Eindhoven - Arbeidsrecht Best - Arbeidsrecht Boxtel - Arbeidsrecht Sint-Oedenrode

Created by Max 4 Communication