Kehrens en Snoeks Advocaten en Mediators

BLOG

Wat kost een scheiding?

Wat kost een scheiding?

Ieder een eigen advocaat

Als je getrouwd bent en wil scheiden, moet je dat officieel regelen via de rechtbank. Daarvoor heb je een advocaat nodig. Kies je allebei voor een eigen advocaat, dan kan het lang gaan duren, omdat je vaak lijnrecht tegenover elkaar staat. Als alles een discussie is en je het nergens over eens kunt worden, moet de rechtbank op alle punten een beslissing nemen. Het inschakelen van een advocaat kan dan handen vol geld kosten. Hoe langer het proces duurt, hoe meer het gaat kosten. Een ingewikkelde scheiding kan zomaar tienduizenden euro’s kosten.

Advocaat-mediator

Ons advies is dan ook: probeer er samen uit te komen onder leiding van een advocaat-mediator. De scheidingsmediators van ons kantoor regelen alles, dus van een convenant en een ouderschapsplan tot en met de procedure bij de rechtbank. En omdat er dan maar één mediator nodig is in plaats van twee advocaten, en er geen duur proces bij de rechtbank gevoerd hoeft te worden, zijn de kosten veel lager.

Onze mediators hanteren een uurtarief van € 190,00 + BTW. Wij hanteren geen extra kantoorkosten. Per saldo betaal je allebei de helft van dit tarief. Een standaard mediationtraject in een situatie zonder grote problemen duurt tussen 12 en 16 uren. Deze tijd zit in het voeren van gesprekken (van circa 2 uur), het maken van verslagen, het opstellen van een convenant en een ouderschapsplan en het opstellen en indienen van het gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding. Daarnaast ben je een bedrag aan de rechtbank verschuldigd voor het indienen van een verzoekschrift, te weten een bedrag van € 287,00. Als het lukt het mediationtraject binnen 14 uur af te ronden, ben je dus een bedrag van circa € 3.500,00 inclusief kosten rechtbank verschuldigd.

Gratis rechtsbijstand: pro deo advocaat

Als je de kosten niet zelf kunt betalen, heb je misschien recht op gesubsidieerde rechtsbijstand.  Dit wordt ook wel een “toevoeging” of een “pro deo advocaat” genoemd. Je hebt recht op een toevoeging als je verzamelinkomen lager is dan € 26.400,00 (voor een alleenstaande na scheiding) of € 37.300,00 (voor een alleenstaande ouder). Daarvoor wordt in principe gekeken wat je inkomen twee jaar geleden was; dus in 2017 wordt gekeken naar het inkomen dat je had in 2015.

Eigen bijdrage

Echt helemaal gratis is deze rechtsbijstand niet, want je moet wel een zogeheten eigen bijdrage betalen. Bij een mediation is de verschuldigde eigen bijdrage € 53,00 of € 105,00, afhankelijk van de hoogte van je inkomen. In de regel hanteren wij per mediation maximaal 1 toevoeging. Door te kiezen voor mediation bespaar je met z’n tweeën dus de helft van de kosten, zodat je voor € 1.750,00 klaar kunt zijn.

Goedkoop wordt duurkoop

Steeds meer mensen die gaan scheiden, selecteren hun advocaat of mediator slechts op prijs en besluiten om ‘online juridische dienstverlening’ in te kopen die vaak relatief goedkoop is. Dat lijkt ons niet verstandig. In de regel wordt er zo min mogelijk tijd aan het dossier besteed, waardoor de kans op fouten aanzienlijk groter wordt. Partijen worden vaak onvoldoende geïnformeerd over de wederzijdse rechten en verplichtingen na het einde van het huwelijk. Dit leidt na de ondertekening van het convenant tot onrust en verdere verwijdering tussen de echtgenoten. Als het vervolgens niet lukt om alsnog tot overeenstemming te komen, wordt er een eigen advocaat ingeschakeld. Het kost dan veel energie, tijd en geld om gemaakte fouten te repareren, al dan niet via een procedure.

Mocht in jouw situatie een scheiding dreigen, wees dan kritisch op de prijs, maar vooral op de kwaliteit die je van je advocaat(-mediator) mag verwachten!

Verzekering

Een laatste tip: ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Veel verzekeringen vergoeden de kosten voor mediation, aangesloten bij NMI of vFAS. De vergoeding kan oplopen tot € 3.000,00.

Heb je vragen? Bel of mail ons!

Bel ons op 0499-379111 voor een vrijblijvend gesprek of neem contact met ons op per e-mail. We staan je graag te woord.

Echtscheiding Eindhoven - Echtscheiding Best - Echtscheiding Boxtel - Echtscheiding Sint-Oedenrode - Mediator echtscheiding Eindhoven
Mediator echtscheiding Best - Mediator echtscheiding Boxtel - Mediator echtscheiding Sint-Oedenrode - Arbeidsrecht Eindhoven - Arbeidsrecht Best - Arbeidsrecht Boxtel - Arbeidsrecht Sint-Oedenrode

Created by Max 4 Communication