Kehrens en Snoeks Advocaten en Mediators

BLOG

Wordt de gemeenschap van goederen afgeschaft? Niet helemaal!

Per 1 januari 2018 wijzigt het huwelijksvermogensrecht. Tot 1 januari a.s. ontstaat er bij huwelijk (of een geregistreerd partnerschap) van rechtswege een gemeenschap van goederen. Alleen bij hoge uitzondering blijven goederen en schulden privé. Voor de huwelijken die vóór 1 januari 2018 zijn gesloten, geldt bij het einde van het huwelijk dat de gemeenschap van goederen moet worden gedeeld. Er wordt dus rekening gehouden met één vermogen dat bij helfte moet worden verdeeld.

Met ingang van 1 januari 2018 wordt de wet gewijzigd. De vertrouwde gemeenschap van goederen wordt dan beperkt. Alleen die goederen en schulden die je tijdens het huwelijk (of het geregistreerd partnerschap) verkrijgt, worden gemeenschappelijk. Alle vóór het huwelijk verkregen erfenissen en schenkingen en goederen en schulden die je voor het huwelijk al had, blijven tot jouw privévermogen behoren. Wanneer een na 1 januari 2018 gesloten huwelijk eindigt, moet er bij de afwikkeling rekening worden gehouden met drie vermogens, waarvan er slechts één verdeeld moet worden.

Per 1 januari a.s. wordt het belangrijk dat je een goede administratie bijhoudt. Je moet namelijk bijhouden wat er met je privé vermogen gebeurt. Waarom? Als je bijvoorbeeld een forse spaarrekening hebt bij het begin van je huwelijk, dan blijft dit spaargeld jouw privévermogen. Als je tijdens het huwelijk deze spaarrekening voor allerhande doeleinden gebruikt (betalen van de huwelijksreis, kopen van een auto, aflossing deel van de hypotheek, verjaardagscadeau voor je partner), dan wil je bij het einde van de relatie weten van wie de auto is of dat je mogelijk recht hebt op een vergoeding. Maar dan moet je wel bepaalde dingen kunnen bewijzen!

Je snapt wel dat dit bij een echtscheiding tot flinke discussies kan leiden en bij gebrek aan een goede boekhouding waarschijnlijk ook tot een teleurstelling.

Uiteraard adviseren wij bij bovenstaande discussies. Maar, wij adviseren ook partners die van plan zijn om in het huwelijk te treden over de (juridische) gevolgen van hun huwelijk. Tijdens een gesprek geven wij tips en tricks zodat je op voorhand weet wat je te doen staat. Dat is wel zo prettig, want het einde van een huwelijk is al moeilijk genoeg. En zeg nu zelf: het is beter om in goede tijden goede afspraken met elkaar te maken dan er in slechte tijden achter te komen dat jullie elkaar tekort hebben gedaan..

Echtscheiding Eindhoven - Echtscheiding Best - Echtscheiding Boxtel - Echtscheiding Sint-Oedenrode - Mediator echtscheiding Eindhoven
Mediator echtscheiding Best - Mediator echtscheiding Boxtel - Mediator echtscheiding Sint-Oedenrode - Arbeidsrecht Eindhoven - Arbeidsrecht Best - Arbeidsrecht Boxtel - Arbeidsrecht Sint-Oedenrode

Created by Max 4 Communication