Familierecht


 • 06 March 2019

  Griffiegeld

  Aan het voeren van een procedure (bijvoorbeeld een echtscheidingsprocedure of een alimentatieprocedure) zijn kosten verbonden. Je betaalt de kosten voor de behandeling van je zaak door de rechter: de griffierechten. Die kosten gaan ieder jaar iets omhoog. De hoogte van het griffierecht hangt af van het soort zaak en of je wellicht aanspraak kunt maken op een “toevoeging” ofwel gefinancierde rechtsbijstand.

  Lees verder


 • 06 March 2019

  Scheiden na carnaval

  Jaarlijks worden er cijfers gepresenteerd over het aantal echtscheidingen in Nederland. De laatste jaren gaat het om 30.000 tot 35.000 scheidingen per jaar. Maar wanneer en vooral waarom gaan mensen uit elkaar?

  Lees verder


 • 11 December 2018

  Alimentatie per 1 januari 2019 met 2% omhoog

  Elk jaar wijzigen de lonen. Daarom worden ook jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en partneralimentatie aangepast. Dit heet indexering van alimentatie.

  Lees verder


 • 11 December 2018

  Wet Herziening Partneralimentatie: liever een jaartje later scheiden?

  Vandaag vindt de stemming over het wetsvoorstel herziening partneralimentatie (om de alimentatieduur te verkorten) plaats. De nieuwe wetgeving zal pas ingaan op 1 januari 2020 en zal alleen van toepassing zijn op verzoeken die na inwerkingtreding van de wet worden ingediend.

  Lees verder


 • 28 May 2018

  “Hoezo alimentatie, je kunt toch meer gaan werken!...

  Tijdens een mediationgesprek bracht ik het onderwerp “partneralimentatie” ter sprake. De vrouw vroeg mij naar een indicatie van de hoogte van deze bijdrage. Nog voordat ik haar kon antwoorden, reageerde de man resoluut: “Hoezo alimentatie, je kunt toch meer gaan werken?!”. “Onzin!”, zei de vrouw

  Lees verder