Familierecht


 • 15 november 2022

  Wettelijke indexering alimentatie

  Nieuwe indexeringspercentage bekend: 3,4 %

  Lees verder


 • 05 september 2022

  Samengestelde gezinnen

  Het aantal samengestelde gezinnen groeit. Tegelijkertijd gaat twee derde van de samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar. De vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) heeft in juli 2022 onderzoek laten doen onder 621 respondenten in een samengesteld gezin.

  Lees verder


 • 05 september 2022

  Dag van de scheiding

  Voor al jouw vragen over scheiden, kun je bij ons terecht. Niet alleen op de dag van de scheiding, maar ook op andere dagen.

  Lees verder


 • 23 maart 2022

  Wat kost een echtscheidingsadvocaat?

  Om te kunnen scheiden heb je altijd een advocaat nodig. De kosten voor het inschakelen van de advocaat zijn niet voor iedereen gelijk. Wil je weten hoeveel je voor een advocaat moet betalen, lees dan deze blog.

  Lees verder


 • 17 juni 2021

  Brief aan alle gescheiden ouders van kinderen in groep 8

  Kinderen van groep 8 gaan een spannende tijd tegenmoet: binnenkort nemen zij afscheid van school en klasgenootjes en misschien is er zelfs wel een eindmusical. Als de ouders gescheiden zijn, is een activiteit waarbij ouders aanwezig zijn, soms extra spannend: “Komen papa en mama alle twee? Is het gespannen tussen hen? Waar zitten ze, bij elkaar of ver van elkaar? En naar wie loop ik na afloop als eerste?”

  De jongeren van Villa Pinedo schreven samen een brief aan alle gescheiden ouders met een advies om ervoor te zorgen dat deze dag een hele mooie herinnering wordt. Benieuwd naar deze brief?

  Lees verder


 • 13 januari 2021

  Indexering voor 2021 vastgesteld op 3%

  Ieder jaar worden zowel de kinder- als de partneralimentatie een stukje hoger. Dit heet “indexering”. Deze indexering is wettelijk verplicht, tenzij je de indexering contractueel hebt uitgesloten. Wil je weten hoeveel de alimentatie na indexering bedraagt, dan kun je dat eenvoudig berekenen.

  Lees verder


 • 08 september 2020

  Dag van de scheiding 11 september 2020

  Dit jaar organiseert de vFAS (vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) voor de 10e keer de Dag van de Scheiding, om landelijk aandacht te vragen voor het belang van duurzaam scheiden onder deskundige begeleiding. Nieuw dit jaar: live chatten met de advocaat/mediators van de vFAS!

  Lees verder


 • 30 augustus 2020

  Co-ouderschap en gelijkwaardig ouderschap: geen synoniemen!

  In onze praktijk merken we vaak dat vaders in de veronderstelling zijn dat zij na een scheiding recht hebben op co-ouderschap. Dit misverstand nemen wij graag voor je weg.

  Lees verder


 • 13 juli 2020

  Ik ga op vakantie en neem mee …

  Mijn paspoort, mijn zwembroek, een mondkapje én … een toestemmingsformulier!

  Lees verder


 • 29 april 2020

  JE EX PLUNDERT DE SPAARREKENING VAN DE KINDEREN - WAT KUN JE DAARAAN DOEN?

  Veel ouders sparen voor de studiekosten van hun kind of om hun kind een mooi spaarbedrag mee te kunnen geven wanneer het kind op zichzelf gaat wonen. Maar wat als een van de ouders (bijvoorbeeld na scheiding) het spaarbedrag overmaakt naar een eigen rekening of opneemt en voor zichzelf besteedt? Kun je daar iets tegen doen?

  Lees verder


 • 03 april 2020

  Wanneer kun je spreken van een co-ouderschap en wat zijn daarvan de financiële voordelen?

  Steeds vaker komt het voor dat gescheiden ouders afspreken dat de kinderen 50% van de tijd bij de ene en 50% van de tijd bij de andere ouder doorbrengen. Zo’n regeling wordt doorgaans co-ouderschap genoemd. Vraag je je af wanneer een bepaalde zorgregeling ook door de fiscus wordt aangemerkt als co-ouderschap en wat daarvan de fiscale voordelen zijn?

  Lees verder


 • 30 maart 2020

  persbericht vfas: Omgang tijdens Corona is passen en meten. Zorgregeling geeft kind structuur en houvast in lastige tijd.

  Veel gescheiden ouders hebben vragen over hoe ze onder de huidige omstandigheden om moeten gaan met de afspraken in het ouderschapsplan. Zij vrezen voor besmettingsgevaar en maken zich zorgen over de gevolgen van een mogelijke lockdown. De vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en
  Scheidingsmediators (vFAS) pleit ervoor dat ouders zich ook onder de huidige omstandigheden zoveel mogelijk houden aan de afspraken die zijn gemaakt over de omgangsregeling. Als de kinderen gezond zijn en ook de ouders zich goed voelen, kunnen ze, als de overheidsregels dit toelaten, volgens afspraak bij beide ouders verblijven.

  Lees verder


 • 18 maart 2020

  Welke advocaatkosten zijn aftrekbaar?

  Peter en Bianca gaan na een huwelijk van 15 jaar uit elkaar. In mediation maken zij afspraken met elkaar over de duur en de hoogte van de partneralimentatie waarop Bianca na echtscheiding recht heeft. Als mediator wijs ik Peter en Bianca erop dat een deel van de kosten die zij in mediation maken, fiscaal aftrekbaar zijn. Hoe zit het precies?

  Lees verder


 • 12 november 2019

  Denk er zelf aan om de partner- en/of kinderalimentatie per januari 2020 met 2,5% te verhogen!

  De minister van Justitie en Veiligheid stelt elk jaar in november een percentage vast waarmee alle vastgestelde alimentatiebedragen op 1 januari van het nieuwe jaar automatisch wijzigen. De hoogte van het percentage hangt af van de stijging van de lonen in het afgelopen jaar. De indexering zal worden gepubliceerd in de Staatscourant en in de landelijke dagbladen.
  Het percentage waarmee bedragen voor levensonderhoud met ingang van 1 januari 2020 wordt verhoogd, is vastgesteld op 2,5%.

  Lees verder


 • 15 oktober 2019

  Heb ik recht op (nabestaanden)pensioen van mijn overleden ex-echtgenoot?

  Als je (ex-)partner komt te overlijden, dan kan dat voor jou enorme financiële gevolgen hebben. Is er sprake van een overlijden na echtscheiding, dan komen kinderalimentatie en partneralimentatie te vervallen. Ook een reeds ingegaan ouderdomspensioen wordt niet meer uitgekeerd. Is er na echtscheiding dan nog wel een andere nabestaandenvoorziening? Lees daarover hieronder meer.

  Lees verder